Makroonid
Esimene katsetus, mille tulemus ei vastanud minu ootustele.
Joonistasin liiga suured ringid küpsetuspaberile, seega tulid liiga suured makroonid, teisel korral pole ringe ette joonistanud ja lasin pritskotist silmajärgi parajad seibid.
4 sentimeetrine ring on minu meelest pisut liiga suur, pigem soovitan teha 2,5-3 sentimeetrised seibid.
Makroonid
Teine katsetus ja välja tulid väga ilusad ja maitsvad.
Retsept
3 munavalget (ideaalis 110 g)
30 g suhkrut
125 g mandlijahu
210 g tuhksuhkrut
mõned tilgad endale meelepärast toiduvärvi
Täidise võib lisada enda meelejärgi
Vahusta pehme või mikseriga, lisa tuhksuhkur, vaarikatest pressitud mahl. Vahusta edasi, kuni saad ühtlase kreemi.
Täidise võib lisada enda meelejärgi
Vahusta pehme või mikseriga, lisa tuhksuhkur, vaarikatest pressitud mahl. Vahusta edasi, kuni saad ühtlase kreemi.
Eralda munavalged munakollastest mõned tunnid enne makroonide küpsetamist ja tõsta munavalged toasooja. Kui see ununeb, pole hullu: hoia terveid tooreid mune u 5 minutit soojas vees ja saadki munavalged toasoojaks.
1. Vala mandlijahu ja tuhksuhkur köögikombaini. Töötle teradega ühtlaseks. Eesmärgiks on võimalike mandlitükikeste peenestamine ja ühtlasi on nii kindel, et segusse ei jää mingeid klimpe ega klompe. Vala tuhksuhkru-mandlijahu segu sõelale ja sõelu kaussi. Kui sõelale jääb tükke, purusta need veel kord köögikombianis peeneks ja lisa siis alles uuesti läbi sõela kaussi.
2. Vahusta munavalged mikseriga pehmeks vahuks. Lisa suhkur kolmes jaos, iga lisamise järel paar-kolm minutit mikserdades. Tulemus peab olema tugev munavalgevaht, mis kaussi tagurpidi pannes sellest välja ei valgu.
3. Kui kasutad toiduvärvi, siis nüüd on aeg see munavalgemassile lisada.
4. Lisa mandlijahu-tuhksuhkrusegu munavalgele. Tee seda kahes jaos. Vala esmalt hulka üks pool segust ja sega õrnalt, ringikujuliste liigutustega spaatliga alt üles tõstes, kuni ained on segunenud. Nüüd lisa teine pool kuivainetest ja sega uuesti. Liiga palju segades muutub tainas vedelaks ja valgub pannil laiali ja ei hoia oma kuju.
5. Tõsta tainas pritskotti. Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 1 cm suuruse avaga pritsimisotsiku abil max. 3 sentimeetri laiused seibid. Võid joonistada küpsetuspaberile ette ka ringid, kuid see ei ole kohustuslik. alused, kuhu suurused ette tehtud. Makroonid küpsetamisel laiemaks ei vaju, nii et väga suuri vahesid ei ole tarvis küpsistele jätta.
Aseta pritskoti ots kas joonistatud või mõttelise ringi keskele, üsna küpsetuspaberi lähedale ja vajuta tainast välja. Kui tainaseibi diameeter peaaegu saavutatud, keera otsikut järsu liigutusega ja tõsta üles, et tainavool lõpetada. Tipp küpsisel peaks mõne minuti jooksul ise alla vajuma. Kui seda ei juhtu, on tainas liiga paks. Hullu aga pole, saad tipukese enne ahju tõstmist märja sõrmega ettevaatlikult ära siluda. Nüüd löö ahjuplaati 3-4 korda kõvasti vastu lauda. See on vajalik liigse õhu eemaldamiseks makroonidest. Lase makroonidel enne küpsetamist umbes pool tundi toasoojas seista. Neile tekib seismise ajal peale pehme kilejas “nahk”.
6. Tõsta plaat eelkuumutatud ahju ja küpseta makroone 150 kraadi juures 15-18 minutit, mina küpsetasin 18 minutit. Ära küpsetamise ajal ahjuust ava. Küpsemise ajal tekivad makroonide alla neile iseloomulikud jalad.
5. Tõsta tainas pritskotti. Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 1 cm suuruse avaga pritsimisotsiku abil max. 3 sentimeetri laiused seibid. Võid joonistada küpsetuspaberile ette ka ringid, kuid see ei ole kohustuslik. alused, kuhu suurused ette tehtud. Makroonid küpsetamisel laiemaks ei vaju, nii et väga suuri vahesid ei ole tarvis küpsistele jätta.
Aseta pritskoti ots kas joonistatud või mõttelise ringi keskele, üsna küpsetuspaberi lähedale ja vajuta tainast välja. Kui tainaseibi diameeter peaaegu saavutatud, keera otsikut järsu liigutusega ja tõsta üles, et tainavool lõpetada. Tipp küpsisel peaks mõne minuti jooksul ise alla vajuma. Kui seda ei juhtu, on tainas liiga paks. Hullu aga pole, saad tipukese enne ahju tõstmist märja sõrmega ettevaatlikult ära siluda. Nüüd löö ahjuplaati 3-4 korda kõvasti vastu lauda. See on vajalik liigse õhu eemaldamiseks makroonidest. Lase makroonidel enne küpsetamist umbes pool tundi toasoojas seista. Neile tekib seismise ajal peale pehme kilejas “nahk”.
6. Tõsta plaat eelkuumutatud ahju ja küpseta makroone 150 kraadi juures 15-18 minutit, mina küpsetasin 18 minutit. Ära küpsetamise ajal ahjuust ava. Küpsemise ajal tekivad makroonide alla neile iseloomulikud jalad.
7. Lase jahtuda ja lisa täidis ja suru kaks makrooniküpsist õrnalt kokku.
Täidis 1: Lemon curd ehk sidrunivõie
Nüüd saad kenasti ära kasutada makroonide tegemisest järele jäänud munakollased.
1 dl sidrunimahla
1 spl riivitud sidrunikoort
3 munakollast
80 g suhkrut
50 g võid tükikestena
50 g võid tükikestena
Pressi sidrunist välja mahl ja riivi koor. Kuumuta väikeses potis 2-3 cm vett keemiseni. Vali kauss, mis mahub kastrulisse niimoodi, et põhi ei puuduta vett. Klopi munakollased vispliga kausis lahti. Lisa suhkur, sidrunimahl, -koor ja võitükid. Kuumuta pidevalt vispliga segades, kuni segu pakseneb. Ära keeda! Hoia segu keemise piiril. Kannatust! Paksenemiseks kulub u 10 minutit. Lase täielikult jahtuda, külmkapis seistes kreem pakseneb veelgi. Sidrunivõiet võib ka pritskoti abil makroonipoolikule suruda.
Täidis 2: Vaarikamaitseline võikreem
75g tuhksuhkrut
3 spl vaarikatest pressitud mahla
Vahusta või tuhksuhkruga heledaks vahuks(15-20 minutit)ja lisa vaarikatest pressitud mahl. Sega ühtlaseks
Täidis 3: Vaniljevõikreem
60g võid
75g tuhksuhkrut
75g tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut(mitte kuhjaga)
Vahusta või tuhksuhkru ja vaniljesuhkruga heledaks vahuks(15-20 minutit). Sega ühtlaseks.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar